Bowle to koktajl
sporządzany najczęściej z wina wytrawnego, owoców lub soków, przypraw, cukru, niekiedy wzmacniany słodkimi wódkami albo szampanem i
serwowany z lodem w dużej okrągłej wazie z przykrywką
Chochelką nalewa się bowle do małych szklaneczek z uszkiem
Nazwa
sugeruje anglosaskie pochodzenie trunku
Z czasem jednak bowle stalo się niezależne i przylgnęło do niemieckiej tradycji alkoholowej
Dziś
najsłynniejsze bowle pochodzą z Niemiec i ja je tez tutaj pierwszy raz probowalam
Jak na przykład
Erdbeerbowle (napój z musującym winem i truskawkami), serwowany podczas letnich ogródkowych przyjęć
Ten wytrwany napoj czesto gosci rowniez na stolach urodzinowych
Oczywicie nie trzeba scisle trzymac sie wyznaczonych ram i przepis z powodzeniem mozna modyfikowac
Moją baza zawsze sa 'jakies' owoce zalezy to oczywiscie od pory roku i od czasu jakim dysponuje;
wino i szampan,
wino i szampan,
W upalnie swietnie pasuja rowniez kostki lodu i swieze listki miety bądź melisy
Trzeba pamietac o tym zeby owoce zalac butelka wina wieczorem dzien przed podaniem a kilka minut
przed przybyciem pierwszych gosci uzupelnic to butelka szampana
przed przybyciem pierwszych gosci uzupelnic to butelka szampana
LG
xxx
Ms Smith
LD Ciekawe hi
OdpowiedzUsuńspotkalam sie wlasnie w Niemczech z takim napojem ......
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie próbowałam takiego napoju, koniecznie muszę spróbować go zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dodaję do obserwowanych:)