Przy okazji wczorajszego posta
z tematycznymi naklejkami niemieckiego Oktoberfest
pomyslalam ze przyblize Wam, historie dozynek piwa w Monachium,Bawaria.
Co prawda to wydarzenie
juz dawno za nami ale zostajac w temacie mysle
ze warto
dowiedziec sie co nie co o Oktoberfest.
Chociaz sama nigdy nie mialam przyjemnosci zeby sie tam znalesc i mialam jedynie okazje zobaczyc fragmenty w
telewizji to mysle ze jest to swieto warte uwagi!
Oktoberfest odbywa się corocznie od 1810 roku na przełomie września i
października i jest jednym z największych na świecie festynów ludowych.
Festyny nazywane Oktoberfestem nie były w Bawarii rzadkością. Ich celem
było zużycie piwa z mijającego sezonu browarskiego, zanim rozpoczęto
warzyć nowe. Ponieważ Bawarskie Prawo Czystości z 1516 roku zezwalało na warzenie piwa tylko od 29 września do 23 kwietnia, przypadały tego typu festyny właśnie na okres przełomu września i października.
W
ostatnich latach przeciętna liczba odwiedzających wynosiła sześć
milionów
W trakcie trwania festynu spożywane jest około pięciu milionów litrów piwa, sprzedawanego tradycyjnie w litrowych kuflach tzw. Mass
,ktorych cena to bagatela ok.9 euro
Aby wykorzystać ostatnie ciepłe dni jesieni Oktoberfest przeniesiono w
1872 na koniec września. Wprawdzie nie obowiązują stałe daty rozpoczęcia
i końca, mimo to, regułą jest, że festyn może zacząć się tylko po 15
września, a jego koniec musi przypadać na pierwszą niedzielę
października. Od 2000 roku weszła w życie dodatkowa reguła, w razie, gdy
pierwsza niedziela października przypada na 1 lub 2 października,
Oktoberfest przedłużany jest do swieta zjednoczenia Niemiec o ktorym pisalam tutaj
Oktoberfest trwa zatem co najmniej szesnaście, a najwyżej osiemnaście dni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEildNI6OXwnEGEvHY7zgZ6cSSnoQnLW-kBOXLdtILVctZV4t0vYnXhJIjCniG14lp1vwfIVZUjfu5_sKSN8TEHjcwgupELTbu27T54FDLrhdlXfrMJkLaI0U-DPJoCpCNIE2DI2DhcKF0M/s320/10925997-typowy-chrupia--cy-solone-niemiecki-ta--o-chleb-precelaa.jpg)
Oktoberfest to również święto bawarskiej kuchni: tradycyjne golonki,
białe kiełbaski (Weisswurst) ze słodką musztardą , kurczaki, prosiaki,
stockfische – ryby pieczone na patyku, pieczona szynka, panierowany ser,
charakterystyczne sałatki z dużą ilością octu i oczywiscie bawarskie precle
(Brezel)
Po wjeździe pochodu, o godzinie 12:00, w hali Schottenhamel, burmistrz Monachium odszpuntowuje pierwszą beczkę
Co roku oczekiwane jest z napięciem, ile uderzeń będzie potrzebnych zanim popłynie piwo
Burmistrz Bawarii Christian Ude
uroczyście otwiera pierwszą beczkę
Przez 19 lat swojej kadencji nabył już w tym wprawy.Podczas pierwszego odszpuntowania potrzebował aż 7 uderzeń młotkiem,
teraz tylko dwóch.
Jeden z jego poprzedników potrzebował w 1950 roku
dziewiętnastu uderzeń. Pierwszy kufel z piwem otrzymuje tradycyjnie
premier Bawarii, wypowiadając słowa: „O’zapft is!“! (odszpuntowana!)
Moze ktos z Was mial przyjemnosc uczestnictwa w Oktoberfest?
LG
xxx
Ms Smith
zrodlo: http://pl.wikipedia.org/wiki/Oktoberfest
chętnie bym pojechała i zjadła taką niemiecką kiełbaskę z musztardą:D
OdpowiedzUsuńpiweczko ;D
OdpowiedzUsuńja bardzo lubie te slodka musztarde:)))) pycha!!
OdpowiedzUsuńwiele słyszałam o Oktoberfest (głównie na lekcji niemieckiego ;d), ale nigdy nie byłam :)
OdpowiedzUsuńI love regional parties! Could you please consider following each other? www.shineonbyandrea.blogspot.com Twitter: @shineonbyandrea
OdpowiedzUsuń